Voor een makkelijk overzicht van de beschikbare frequenties bij u in de buurt, klik op deze link:
Beschikbare microfoonbanden

Bent u in het bezit van een draadloze microfoon? Of gebruikt u er wel eens een? Bijvoorbeeld voor uw werk of uw hobby? Dan kan het na 1 januari 2014 zijn dat deze microfoon storing zal ondervinden. Slechte ontvangst bijvoorbeeld, of een haperend geluid of ruis. In het ergste geval zal de microfoon zelfs helemaal niet meer werken. Dat geldt niet voor alle microfoons. Op deze pagina leest u welke draadloze microfoons storing kunnen ondervinden, wat daarvan de oorzaak is en wat u in dat geval kunt doen.

Wat is het geval?

Veel draadloze microfoons in Nederland gebruikten frequenties verspreid over de hele UHF-band 470 - 862 MHz. Het bovenste deel van deze band, de frequenties van 790 – 862 MHz, is inmiddels in het bezit van operators voor mobiele telefonie en internet. De Europese regeringen hebben deze frequenties voor veel geld verkocht. Draadloze microfoons die op deze frequenties werken zullen niet meer werken.

Kanaal 63

Ook kanaal 63 (806 – 814 MHz) verdwijnt. Dit is het kanaal dat podia, scholen, kerken en iedereen die met een paar zenders door het land reist, gebruiken. Zij ‘verhuizen’ naar de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz). Daarmee komt er tenminste evenveel ruimte beschikbaar voor draadloze microfoons als op dit moment het geval is in kanaal 63. Deze ruimte is echter niet overal in Nederland volledig bruikbaar. Het is ruimte die gedeeld moet worden met digitale omroep. Van welke frequenties die gebruik maakt, verschilt per regio.

Wat te doen?

Oplossingen:
Een definitieve oplossing voor zenderset tot 12 zenders tegelijk wordt al enkele jaren door bijvoorbeeld Line6 of Audio Technica aangeboden op de WiFi-band. Aangezien Live Music vanaf het begin met deze WiFi-band heeft gewerkt en beide merken een groot betaalbaar aanbod heeft in deze apparatuur, gaat ons advies in veel gevallen hier naar uit.
Bijkomend voordeel is dat de inmiddels ouderwetse zendercompressie vervalt. Hierdoor is het nu ook ook mogelijk de laagste frequenties via een zender weer te geven, ideaal voor bassisten! Ander voordeel bij een veel voorkomende situatie met bijvoorbeeld vier zenders is dat er geen 'ingeklapt' geluid mee ontstaat omdat de bandcompressie er niet meer is.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk op de UHF-band door te gaan met de standaard Shure- of Sennheiser sets. Onder 790 Mhz werken alle zenders, net als tussen de frequenties 863-865 Mhz.

 
Go To Top